Ukrajna Kárpátalja árak boltok vásárlás
A pia még megfizethető az ukrán boltokban.

A minimálbér emelés hatására növekszik az infláció

Ukrajnában közhellyé vált a „nehéz az élet” állandó szókapcsolat. A mindennapi élet, az alapvető élelmiszerek megvásárlása is nehézséget okoz az embereknek. Bár nyugati szemmel az ukrán árak olcsónak mondhatók, a fizetésekhez képest lényegesen drágábbak, mint külföldön.

Olcsó benzin, olcsó gáz – már a múlté

Az ukrán politikusok az olcsó energiaárakkal tartották hűvösen a lakosság hangulatát, emellett az olcsó gáz európai továbbárusítása illetve a vasművek olcsó gázzal történő működtetése lehetőséget adott a lopásra, a korrupcióra. Éppen a korrupcióval magyarázták a gázár drasztikus, egységes emelését. Míg korábban alig 1 hrivnyát kellett fizetni a gáz köbméteréért, 2017-ben ez már eléri a 7 hrivnyát. A fizetések azonban nem emelkedtek ilyen ütemben, az 1300 hrivnyás minimálbér nem emelkedett a hétszeresére (9100 hrivnyára), mindössze 2650 hrivnyát kapnak készhez a dolgozók.

Az élelmiszer árak az egekben

Az energiaárak elszállása mellett az élelmiszer árak emelkedése is súlyosan érinti a lakosságit, bár ezek az árak Európai szemmel nem vészesek. Egy kiló cukor 17 hrivnya (185 ft), egy kiló liszt 20 hrivnya (218 ft), egy liter olaj 33 hrivnya (360 ft). A magyar turisták viszont az olcsó cigaretta (27 hrivnya egy doboz Marlboro, 17 hrivnya az olcsóbb márka), az olcsó vodka miatt járnak át. A piacokon és nagyobb boltokban pedig a helyi termékeket jóval olcsóbban meg lehet vásárolni. Csokoládét és ostyát a Magyarországi árakhoz képest nevetséges összegekért lehet vásárolni.

Meglepő, de sertéshúst például drágábban lehet vásárolni Ukrajnában.

Akciós árak Ungváron:

tej – 16 hrivnya, zöldborsó – 15 hrivnya, borok, pezsgők – 70 hrivnya, gumicsónakot is kiváló áron vásárolhat.

 

Aktuális árak Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján és Ungváron a boltokban. További érdekes témák olvasásra: Ukrajna, Kárpátalja, árak, boltok, vásárlás, gumicsónak és laptop.