Ukrajna Kelet-Ukrajna Szavcsenko Minszki Békeszerződés fogolycsere
Húsz év múlva szabadulhat.

Az ukrán pilótanőt a múlt héten ítélték 22 év börtönre. A vád szerint közreműködött két orosz újságíró megölésében, a szakadárok által ellenőrzött területen Ukrajnában. Nagyija Szavcsenkó állítja, a gyilkosságok idején már a kelet-ukrajnai felkelők fogságában volt.

A pilótanő ügyvédei úgy gondolták, hogy a Minszki megállapodás értelmében - melyben a hadifogolycseréről is megállapodtak a felek – a lefolytatott bírósági tárgyalás után kicserélhetik két orosz titkosszolgálati tisztre, akiket az ukrán SzBU fogott el. A cserében bízva Szavcsenkó ügyvédjei nem is fellebbeztek a döntés ellen, hogy az minél hamarabb jogerőre emelkedhessen, s így a bírósági szakasza az ügynek véget érjen.

Oroszország nem része a Minszki Egyezménynek

Az orosz külügyminiszter azonban leszögezte: Oroszország nem részese a Minszkben aláírt megállapodásnak. Oroszország csak segíteni szeretne a béke megteremtésében, ahogyan Németország és Franciaország, de nem szerepel a dokumentumban mint érintett fél.

Ennek értelmében Nagyija Szavcsenkóra nem is vonatkozhat a fogolycsere megállapodás.

Orosz források szerint az ukrán pilótanőt csak akkor adhatják ki, ha Ukrajna hivatalosan kéri a kiadatást, Szavcsenkó pedig bűnösnek vallja magát és beismer mindent.