Ukrajna Grojszman ukrajna kormánya választás parlament
Nem várható gyökeres változás.

Egyetlen szavazás volt

Arszenyij Jacenyuk bejelentett lemondása után két napig vajúdtak a képviselők, hogy létrehozzák az új koalíciót és megállapodjanak a kormány összetételéről.

Ukrajnában csak parlamenti pártok koalíciós többsége alakíthat kormányt.

A törvényjavaslatot a képviselők a további problémák elkerülése érdekében egyszerre, kötegelve szavazták meg. Egyetlen szavazás szólt Jacenyuk lemondásának elfogadásáról, Grojszman kinevezéséről és a kormány tagjainak személyéről is.

Csak a radikális párt emelte fel a szavát azért, hogy külön-külön szavazzanak minden kérdésben, az átláthatóság érdekében. A szavazás előtt több képviselő kiabálta: „Szégyen, szégyen”! Grojszman erre úgy válaszolt, hogy azok szégyelljék magukat, akik az Ukrajna függetlenné válása óta eltelt 24 évben nem voltak képesek egy erős országot felépíteni.

Petro Porosenkó elnök beszédében kiemelte, hogy ő azt várja, hogy az új kormány továbbra is az Európába vezető úton marad, ezért kiemelten fontos, hogy továbbra is mindent megtegyenek Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásáért. Kiderült a beszédből az is, hogy a nemzetközi valutaalappal szoros együttműködést kell fenntartani, és a gazdasági kérdéseket alá kell rendelni ezen megállapodásnak.