Donyecki Népköztársaság vezetője
Zaharcsenkó tántorog

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője Alekszandr Vlagyimirovics Zaharcsenko, aki pro forma a helyi diktátor. A vezetőről, nem alaptalanul terjedt el az a hír, hogy nem veti meg az alkoholt, a május 1-i parádén is illuminált állapotban fogadta a hadsereg tisztelgését. Nem igényel külön magyarázatot az, hogy milyen perspektívák nyílnak egy részeg ember előtt, ha egy egész hadsereget irányíthat.

A videón a május 1-i felvonuláson tántorgó Zaharcsenkó látható

Zaharcsenko 1976-ban született Donyeckben. Bánya villamossági mérnök képesítést szerzett és egy donyecki bányában dolgozott tanulmányai befejeztével. Később jogi tanulmányokat is folytatott, amit nem fejezett be. 2006-tóé a Viktor Janukovics volt elnök által vezetett Régiók Pártjával került szoros munkakapcsolatban a „Kontinent Kereskedő Ház” vezetőjeként.

2014. április 16-án 6 fegyveres társaságában elfoglalta a donyecki városházát és eljuttatták követeléseiket Kijevbe. Májusban hadügyminiszterré nevezték ki, november 4-én megválasztották a Donyecki Népköztársaság vezetőjének. Harcolt és megsérül a Debalcevói katlannál.

Oroszország kivételével nem ismerik el sem az államformáció létezését, sem vezetőjét.