Ukrajna Mariupol Azov
Légvédelmi gépágyúval lőtték a felkelőket

A náci jelképeiről ismer „Azov” alakulat 2014 júliusában „megtisztította” Mariupolt a felkelőktől, ha úgy tetszik a terroristáktól.

Az ukrán kormány 2014-ben kényszerhelyzetbe került. A rendősrség speciális alakulatainak nagy része oroszországba szökött, a többiek ellen bűntető eljárások indultak. Kézenfekvő volt, hogy a hazafias szabadcsapatokat szervezik harcoló alakulatokká. A Jobb Szektor (PSz) harcoló alakulatát, az "Ajdar" és az "Azov" alakulatokat hozták létre. Felszerelésük nagyrészt a „Majdan” forradalom idején a laktanyákból zsákmányolt fegyverekből állt, valamint aból, amit a felkelőktől zsákmányoltak. Később a kormány is ellátta őket fegyverekkel, ezekből bőven jutott a  2015-ös munkácsi lövöldözés helyszínére is.

Azov alakulat emblémája
A hatóságok szerint ez
nem minősül náci jelképnek

2014 júliusában az önjáró „Azov” elindult felszabadítani Mariupolt. A várost, Kijevi mintára, elbarikádozták az oroszbarát szakadárok. Komolyabb fegyverekkel nem rendelkeztek, esetleg néhány kalasnyikovval (Oroszország akkor még nem támogatta őket). Az alakulat nehéz fegyverekkel látott neki a tisztogatásnak.

Ahogyan a videón is látható, robbanóanyagot, rakétavetőket és egy átalakított teherautót is használtak. A KAMAZ oldalára acéllemezeket hegesztettek, a platóra pedig egy légvédelmi gépágyút helyeztek.

A stratégia: a teherautó behajtott a városban a kereszteződésbe, a platón lévő gépágyúval pedig ripityára lőttek mindent az utcában. Ha valóban lett volba bármilyen komolyabb fegyver a felkelőknél, a kereszteződés közepén álló teherautót egészen könnyen kilőhették volna.

A videón a Mariupoli tisztogatás látható. 1:07-nél a gépágyús KAMAZ.

A „szakadárok” felszereltségéről némi képet kaphatunk a videó végén, az elfoglalt barikád mögötti felvételeken.

Azt a részt csak erős idegzetűeknek ajánlom!