Ukrajna háború Szavcsenko Krím-félsziget
A szabadság első pillanatai.

Nyilatkozott az ukrán pilótanő. Nem a modora miatt szeretik

Május 25-én délután elaludtam. Ébredés után kissé kómásan megnéztem a híreket, és az fogadott, hogy szabadon bocsátották Nagyija Szavcsenkót, az Oroszországban elítélt ukrán pilótanőt. Feltételezések szerint a két Ukrajnában elítélt orosz kommandósért cserében helyezték szabadlábra. A korábbi benyomásaimat csak megerősítette az, amit láttam, mert egy határozottan férfias vonásokkal bíró hölgy, mindenféle fura fintorokat vágott, miközben Ukrajna elnöke átadta neki az arany érdemrendet. A nyers modor és a cenzúrázatlan kifejezések csak erősítették bennem a „paraszt” jelzőt.

Május 27-én sajtótájékoztatót tartott Szavcsenkó, amelynek kezdetén az egyik legfontosabb bejelentése az volt, hogy addig marad a teremben, amíg minden kérdést meg nem válaszol, és óránként tíz perc cigi szünetet fog tartani, mert dohányoznia kell.
A beszélgetés további részében viszont teljesen más képet kaphattunk róla. Arra a kérdésre, hogy lenne-e Ukrajna elnöke, azt válaszolta, hogy természetesen a nép dönthet majd erről, de egyelőre nincs mit keresnie az elnöki palotában.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalna-e a szeparatistákkal a foglyok szabadon bocsátásáról, és legitimnek tartja-e az LNR-t vagy a DNR-t, azt válaszolta, hogy „az ördöggel is tárgyalna, ha arról van szó, hogy a foglyokat haza kell hozni”.

Szavcsenkó az ellenséghez, mint ellenfélhez viszonyul, s az ukrán médiában talán először mondta azt, hogy ott is katonák harcolnak, akik megérdemlik a tiszteletet. „Ne értsenek félre, nem lennék a barátjuk és nem csókolgatnám össze őket, de ott is vannak rendes emberek”.

A Krím visszacsatolásának katonai lehetőségéről azt mondta, hogy a hadsereget akkor kellett bevetni, amikor elszakították a Krím-félszigetet. Most már csak politikai lehetőségeket lát, de nem tudja, hogyan lehetne ezt elérni. Szerinte a Krím csak akkor kerülne vissza Ukrajnához, ha kitörne a 3. világháború.