Ukrajna vízummentesség EU Petro Porosenkó
Vízum és ujjlenyomat kell a határátlépéshez.

Az Ukrajna vízummentességéről szóló javaslatot két hét múlva terjesztik az Európa tanács elé.

Ezzel a hírrel örvendeztetett meg minden ukrajnai lakost a „Radio Svoboda” tudósítója Brüsszelből. Ezt a remek hírt némiképp árnyalja, hogy korában április 14-re ígértek hasonló javaslatot.

A Reuters szerint, a Holland népszavazás ellenére, ahol a szavazók 60%-a Ukrajna EU csatlakozása ellen szavazott, bevezetik Ukrajna számára a vízumliberalizációt. Ez nem jelenti az automatikus vízummentességet, a tagállamoknak azt még meg kell szavazniuk. Kérdés az is, hogy mit fog jelenteni, és kik számára a vízumliberalizáció. Valószínűtlen, hogy az Európai Unió vízummentességet adjon a kelet-ukrajnai harcokban háborús bűnöket elkövető alakulatok tagjainak, viszont nehéz kiszűrni ezeket a harcosokat.

Az Ukrajnával szembeni vízumliberalizáció mellet szól az a lehetőség, miszerint az EU bármikor újra bevezetheti a vízumkötelességet, ha a migrációs helyzet megköveteli azt.
Az ukrán állampolgárok vízummentessége már két éve lebegtetett téma, amivel Petro Porosenkó ukrán elnök és Jacenyuk is kampányolt a választásokon. Nem lenne meglepő, ha egyelőre nem történne előrelépés az ügyben.

Arszenyij Jacenyuk lemondásának elfogadását is április 12-re ígérték a képviselők véglegesíteni, most április 14-re tolták át.