Ukrajna Stugna-P
Ukrán katona és járműve

Az ukrán védelmi minisztérium büszkén mutatta be azokat az aknavetőkkel felszerelt golf kocsikra emlékeztető járműveket, amikkel az ukrán hadsereg ütőképességét akarják erősíteni a háborúban.

A „Sztugna-P” nagy mobilitású fegyverrendszer – a hadügyminiszter szerint – kiválóan alkalmas páncélosok és élőerő megsemmisítésére a „gyorsan változó körülmények között”. A CF Moto Tracker hobbijárműre szerelt rakétarendszer Ukrán gyártmány, ezért olcsó.

Korábban Petro Porosenkó elnök bejelentette, Ukrajnának nincs szüksége a „Javelin” amerikai rakétarendszerre, gyártanak jobbat. Elemzők szerint, az elnökből nem a hazai ipar iránti bizalom beszélt, egész egyszerűen Ukrajnának nincs annyi pénze, hogy megvásárolja a külföldi haditechnikát.

A „Sztuga-P” elvileg képes átütni egy 800 mm-es páncélt, súlya 15 kg.

Érdekesség, hogy 6500 méterről képes megsemmisíteni a célt (Ha az egy tank), de a célzó egység csak 2,5 km-ről tudja azt követni.

Az ukrán hadsereg páncélos egységeinek állapota katasztrofális, nem valószínű, hogy ezek a páncélzat nélküli egységek növelik majd az ütőképességet vagy a harci morált.