Ukrajnai helyhatósági választás Kárpátalja
Együtt indul a két magyar párt.

A Kárpátaljai Helyhatósági Választások előzetes végeredményei ismertek, hivatalos végredmény, a tradícióknak megfelelően később várhatóak.

Annyi azonban már most látszik, hogy a kárpátaljai szavazók vezetőik értésére adták, érdemes összefogni. Rontotta az esélyeket, hogy a katonai behívók elől sok kárpátaljai fiatal költözött Magyarországra, akik itthon maradtak, azok sem szívesen mentek el szavazni, nehogy a hatóságok látóterébe kerüljenek.

A NEHÉZSÉGEK ELLENÉRE!

A magyar összefogás 8,6%-ot ért el (a töredékszavazatok beszámítása után ez a 10% is lehet), az 5 évvel korábban elért nem egész 5 százalékkal szemben. A magyar pártok a 3. erőt képviselhetik a megyei tanácsban. Sikerült megtartani, a Magyar szempontból fontos,  Beregszász és Nagyszőlős polgármesteri székét. Részletes elemzést a végleges eredmények birtokában készítek.

A bejegyzés most véget ér. Korábban írtam:

14:32 Viktor Baloga, a "Jedenij Centr" vezetője, bejelentette, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanácsban készek koalíciós tárgyalásokat kezdeni a "Batykivscsinával" és a KMKSZ urajnai magyar párttal.

13:06 A magyar pártok 8,6%-ot értek el a Kárpátaljai Megyei Tanácsban.

A párhuzamos szavazatszámlás eredményét a "Jedenij Centr" szóvivőjejelentette be, ezek szerint a megyei tanácsba a következő pártok jutottak be Kárpátalján: Jedenij Centr 21,4%, Petro Porosenkó Blokkja 16,9%, "Vidrodzsennya 12,1%, KMKSZ 8,6%, Batykivscsina 8,25%, "Opozicijnij Blok" 5,04%

12:23 Munkácson, az előzetes eredmények szerint, a 27 éves Andrij Baloga polgármester mellett, 5 párt jutott be a városi tanácsba, köztük a KMKSZ

11:04 Csernyivci megye Hrubna falujában 97%-os volt a szavazókedv. Az  Ukrajnai Agrár Párt 90%-os fölényesnek mondható gyúzelmet ért el.

10:53 Szolyván, az előzetes eredmények alapján, a polgármesteri székért zajló küzdelemben, Iván Lanyó (a munkácsi lövöldözés kapcsán ismertté vált Mihail Lanyó testvére) 9 szavazattal, 3 szavazókörben nyerve előzte meg vetélytársát Iván Mikulicot, aki a 8 szavazókörből 5-ben nyert.

10:34 Ungváron az egyik szavazókörletben eltűnt a pecsét. A nyomozócsoportot nem engedte be a választási bizottság. Jelenleg a Területi Választási Bizottság állásfoglalására várnak.

Ivano-Frankovszkban 52%-os részvétel mellett, a választók 5%-a csak rajzüzeneteket hagyott a képviselőknek.

10:19 Odesszában a szavazatok 20%-át érvénytelenítették.

9:32 Ungvár polgármesteri széke a második fordulóban fog gazdára találni. Bogdan Andrijiv és Szergej Ratusnyák között dőlhet el annak sorsa.

9:07 Ungváron a városlakók 7%-a szavazott a KMKSZ-UMDSZ megyei listájára. (előzetes eredmény)

8:51 Babják Zoltán maradt Beregszász polgármestere. A szavazatok 75,64%-át kapta.

Nagyszőlős polgármestere is a helyén marad. A választási bizottság nem hivatalos adatai szerint Bocskai István nyert.

21:23 Részvételi arány:

Beregszász 42,58%

Beregszászi járás- 50,99 Ungvár- 55,54, Ungvári járás- 63,01 Munkács- 51,4 Munkácsi járás- 52,52 Nagyszőlősi járá- 46,11 a Magyarok lakta területeken alacsony volt a részvétel.

Volóci járás 66% Perecsenyi járás 60%

21:19 Kárpátalján a választásra jogosutak 48%-a adta le szavazatát. Ha sikeres volt a magyar pártok mozgósítása nagyobb az esély a jó szereplésre.

20:38  Nincs hivatalos részvételi arány ... egyelőre. Exit pol: Ungvár polgármestere Mihajlo Kacsur, Munkácson Andrij Baloga nyert.

20:20 Az Exit Poll adatok szerint az Ungvári Városi Tanácsba nem jutott be a magyar párt:

1. Szolidarniszty (Petro Porosenko pártja) 2. Vidrodzsenyja párt 3. Jedinej Centr 4. Batykivscsina 5.Szamopomics 6. Szvoboda

20:04 Az Eit Poll adatok szerint Klicskó marad Kijev polgármestere.

19:58-Munkácson a választásra jogosultak 51,76%-a voksolt. Eredmény még nincs.

19:45-kor még az a kérdés, hogy eléri-e Kárpátaljána részvétel az 50 százalékot... 7 órakkor zártak a szavazóhelyiségek.
Exit Poll eredmények 2015. október 25. 19:00-kor
Részvételi adatok. (itt lesznek, amint nyílvánosak lesznek)


Ukrajnai helyhatósági választások 2015.
A független Ukrajna történetében, először fordul elő, hogy a két kárpátaljai magyar párt az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség több helyen is közös jelöltet indít. Mivel az ukrán törvények nem teszik lehetővé pártszövetségek indulását a választáson, ezért a megállapodás értelmében például Ungváron a KMKSZ állított listát, melyre az UMDSZ jelöltjeit is felvették. Beregszászban a polgármesteri székért Babják István jelenlegi polgármester indul, akivel szemben a KMKSZ nem indított ellenjelöltet.  Az összefogás azért is fontos, mert Kárpátalja megyeszékhelyen Ungváron, a városi tanácsba csak néhány képviselőt sikerült az eddigi évek során bejuttatni, míg a két párt együttes eredménye a töredék szavazatokkal együtt, már a korábbi években is nagyobb képviselőcsoportot eredményezett volna.
Ukrajnában a választás október 25-én magyar idő szerint reggel 7-től este 19-ig tart.
A Kárpátaljai Megyei Tanácsba 16 párt delegált képviselőket. Ide a KMKSZ állított listát, melyen az UMDSZ képviselőjelöltjeivel együtt 53 név szerepel. Bár nagyon sok magyar fiatal Magyarországra vándorolt, talán sikerül az összefogással jelentős képviselőcsoportot bejuttatni.
Érdekes, hogy a listákon nem szerepel, sem Kovács Miklós, a KMKSZ korábbi elnöke, sem Gajdos István az UMDSZ korábbi elnöke. Brenzovics László azért nem szerepel egyik listán sem, mert parlamenti képviselőként értelemszerűen nem indul.

Választások Ukrajnában 2015
A Magyar-Magyar összefogás választási plakátja.