Azov egység saját gyármánya
Mad Max sírva kérné a tervrajzokat!

Ami a filmvásznon fantáziavilág, az Ukrajnában mindennapossá vált, életre kelt a kitaláció és a túlélést szolgálja.

A hivatalos adatok szerint páncélosainak számát tekintve a világ élvonalába tartozik az ukrán hadsereg. A bökkenő csak az, hogy a legtöbb gép a Szovjetunió felbomlásakor itt maradt, már akkor többé-kevésbé elavultnak technika volt. Nem növeli a haderő ütőképességét az sem, hogy a legmodernebbnek tartott T-84 „Oplot-M” tank Ukrajnában gyártott példányait egytől egyig exportálják.

A keleten zajló polgárháborúban, elméletileg a katonaság nem is vesz részt, mégis egyre több harckocsit veszít. Az „UKROBORONPROM”, az Ukrán Védelmi Vállalat jobb híján rekonzerválja a gyengén páncélozott járműveket.

Az önkéntes alakulatok nehézfegyvereket az ellenségtől zsákmányoltak. Az ukrán kormánynak nagy fejtörést okoz, hogyan fogják lefegyverezni az aknavetőkkel, nehéz géppuskákkal és robbanóanyaggal bőven ellátott egységeket, ezért kizárt, hogy páncélosokat adjanak nekik.

A munkácsi lövöldözés után nyilvánvalóvá vált, hogy a harci zónából nagy mennyiségben hoznak ki fegyvereket egész Ukrajna területére, sőt külföldre is csempészik őket.

A „hazafias” egységek azonban nem riadnak vissza a nehézségektől, a legkülönfélébb módon átalakított, acéllemezekkel megerősített járműveket vetnek be.

 

Azov harci szekere
az "Azov" egység élenjár a csináldmagad haditechnikában
 

Több kép tovább

 
Saját gyártású páncél
A recept egyszerű: teherautó, vas és gépágyú
Kis páncélautó Ukrajna
Egészen érdekes dolgok is születnek

A munkácsi lövöldözésben résztvevők egy Szlovákiában vásárolt terepjárót alakítottak át:

Jobb szektor terepjárója
1000 kilóméterre a harcoktól
A mariupoli tisztogatás
A "Mariupoli tisztogató"
Csináld magad harckocsi
Fontos a tűzerő és a címer
BMP ukrajnában
A BMP gyalogsági harcjárművet a Magyar Honvédség kivonta a hadrendből, mert veszélyesebb volt a legénységre mint az ellenségre