Ukrajna Kijev verekedés Avtomajdan tüntetés
Újabb összecsapások Kijevben

A rendőrség és ügyészség átvilágítását követelik.

Az "Avtomajdan" képviselői gumiabroncsokat gyújtottak fel az elnöki rezidencia előtt. A fiatalok összecsaptak a rendőrséggel. Az utcát a poroltókból származó fehér por borítja.

Azt követelik az "Avtomajdanosok", hogy jöjjön ki hozzájuk Petro Porosenkó elnök és beszélje meg velük az ország problémáit.

A konkrét követeléseket még nem ismertették az újságírókkal.

Az aktívisták azt mondták a Newsone riporterének, hogy meg akarják kérdezni Petro Porosenkótól, hogy mi változott az elmúlt két évben Ukrajnában. A rendőrség különleges alakulatai a helyszínen vannak.

Szvitlana Pavlovna, a Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy békés tüntetés zajlott a reggeli óráktól az elnöki rezidencia előtt, melyet a Nemzeti Polícia és a Nemzeti Gárda biztosított. A töntetők a déli órákban kezdtek el autógumikat égetni.

Az aktivisták azt követelik, hogy az új koalícióban ne kaphassanak tisztséget "szeparatisták".

12:37 az egyik tüntető elmondta, hogy információkat gyűjtöttek az ukrán ügyészségről és az ukrán ügyészekről. Ezek publikus információk, melyek azt bizonyítják, hogy a jelenleg pozícióban lévők korruptak és különféle módokon sértik meg a törvényeket. Ezeket az adatokat szeretnék átadni Petro Porosenkónak.

12:45 a rendőrség különleges alakulatai kitolták a tömeget az elnöki hivatal elől és eloltották a tüzet. Az "Avtomajdan" vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az elnök háza előtt folytatják tüntetést.

12:53 Odesszából és Vinnyicából elindultak az "Avtomajdan" aktivistái Kijevbe.

Nézze meg a tsn.ua fotóit a tiltakozásról.

13:31 A rendőrség lezárta a Bank utcát. Az Interfax jelentése szerint a miniszterelnöki hivatal képviselői felajánlották, hogy fogadnak egy három tagú küldöttséget, amit a tiltakozók elutasítottak.

Követeléseik között szerepel, hogy menték fel tisztségéből az Antiterrorista Központ vezetőjét, aki Medvecsuk "partnere".

14:22 újabb autógumikat hoznak a tüntetők, akik időről időre megpróbálják eltolni a rendőrsorfalat.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a tiltakozók között több fegyverrel rendelkező, leszerelt katona is lehet.

Az unian.net helyszini tudósítását az Ukrajnai, Kijevi eseményekről itt követheti.

14:31 A rendőrség elkobozta az autógumikat, amit a tüntetők úgy kommentáltak, hogy ellopták tőlük. Nyílt fenyegetőzés zajlott a rendőrség egyik vezetője és az "Avtomajdan" vezetője között.

14:37 "Mit értetek el azzal a Majdanna? Mit értetek el azzal a Majdannal? Jobb lett nekünk? Nekem ebből elegem van, hogy minden nap ezt kérdezik tőlem az emberek. Porosenkóval akarunk beszélni!" - nyilatkozta Koba Szergij, aki a jelek szerint a tüntetők vezetője.