Ukrajna Luhanszk Doneck Sahtar Zorja kupadöntő Szlavutics Aréna Donbasz Aréna
Két évig használhatták a Donbasz Arénát.

A két „szeparatista” csapat 1300 kilométert utazhat, hogy eldöntsék az elsőséget

Ukrajnában az első osztály két meghatározó focicsapata játszhatja a kupadöntőt. Az ukrán háború közepette sikerült két a háborús vidékről származó csapatnak, a Zorja Luhanszknak és a Sahtar Donecknek eljutni a fináléig.

A luhanszki és donecki csapat a szezon alatt vendégpályákon játszotta mérkőzéseit, mivel a háború sújtotta vidéken a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra épített stadionokat szétlőtték. Most azonban mindenkit meglepett az a bejelentés, hogy az elsőséget eldöntő meccset 1300 kilométerre otthonuktól, a híresen nacionalista, Lembergben kell játszaniuk.

A csapatok vezetői meglehetősen lesújtóan nyilatkoztak erről a döntésről, főleg mivel eredetileg Harkovot jelölték ki a labdarúgókupa döntőjének helyszínéül. Érdekesség, hogy a két csapat az ukrán bajnokság 26. fordulójában találkozott, Zaporizzsjében. Ott mindössze 6751 néző volt kíváncsi ara, hogy a Zorja 3:2-re megveri a Sahtart. A szakemberek véleménye szerint Lembergben kétezer néző sem lesz a döntő mérkőzésen.

Ukrajna Luhanszk Doneck Sahtar Zorja kupadöntő Szlavutics Aréna Donbasz Aréna
Bombatölcsér az Avantgard stadionban,
Luhanszkban.

A helyszín megváltoztatása, egyes vélemények szerint, azért történhetett, hogy a balhés „szeparatista” szurkolóknak ne legyen kedvük messzire utazni, ráadásul egy olyan városba, ahol nem szeretik az oroszérzelmű, oroszul beszélő embereket.

Harkov azért sem lett volna jó választás, mert túl közel esik a szakadár régióhoz és könnyen megeshetett volna, hogy az LNR vagy DNR harcosai átruccannak, hogy megbüntessék az ukrán első ligában játszó csapatokat. Ők szívesebben látnál a válogatott színeiben is játszó focistákat az orosz bajnokságban.

A Sahtar Doneck könnyebben barátkozott meg a helyszínnel, mivel európai kupaszerepléseik helyszíne is a Lviv Aréna, itt fogadták házigazdaként ellenfeleiket a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában. A Luhanszki Zorja viszont a Doneckhez és Luhanszkhoz is közelebb lévő zaporizzsjei Szlavutics Arénában tartja meccseit, ők szívesebben vennék, ha itt vagy Harkovban lenne a döntő, amin ők az első alkalommal vesznek részt.