Ukrajna parlament verekedés nyelvtörvény orosz nyelv
Nem baráti beszélgetés!

A parlamentben nem működik a nyelvtörvény

Az ukrán parlamentben megvolt a soros verekedés, mely már-már érdektelenségbe fulladt. Most azonban nem politikai ellentétek vezettek a tettlegességig fajuló vitához, hanem az elméletileg szabad nyelvhasználat.

A plenáris ülés vegyes részében szólalt fel Alekszandr Vilkul, aki mondandóját oroszul szerette volna elmondani. Ezt úgy magyarázta, hogy ezen a nyelven összeszedettebben tudja kifejezni gondolatait.

Az ukrán parlamentben a Krím-félsziget elfoglalásáig teljesen természetes dolog volt, hogy a képviselők orosz nyelven szólalnak fel. Most azonban az ülés résztvevői nemtetszésüknek adtak hangot. Először csak fújozás formájában, majd két képviselő, Vlagyimir Paraszjuk és Jurij Timosenkó fizikailag is megakadályozta, hogy Vilkul befejezhesse felszólalását.

A képviselők huzakodásának a házelnök vetett véget, aki berekesztette az ülést. A korábbi esetekhez hasonlóan feltételezhető, hogy nem lesz semmilyen következménye a huzakodásnak.

Az ülés után Alekszandr Vilkul úgy nyilatkozott, hogy elmondatta volna ukrán nyelven is mondandóját, de mivel erre rá akarták kényszeríteni, ezért dacból nem tette.

Ukrajnában nem ritkák a parlamenti verekedések és a huzakodások a pulpitusnál.