Ukrajna offshore Porosenko CEE Confectionary Investment Limited Ukrán Nemzeti Bank
Nem érzi magát bűnösnek az elnök.

Az offshore botrány kirobbanása előtt néhány nappal Petro Porosenko ukrán elnök 4 millió euró értékben vásárolt részvényeket a CEE Confectionary Investments Limited offshore cégtől.

A hírek szerint március 25-én a ciprusi CEE Confectionary Investments Limited cég 18 ezer részvényt bocsátott ki (az addigi 2 ezer mellé) 1 eurós darabonkénti áron, melyet még aznap megvásárolt a Petro Porosenkó ukrán elnök érdekeltségébe tartozó Prime Estate Capital cég, mely az elnök cégeinek telephelyére van bejegyezve. A vásárláskor Porosenko 218 eurót fizetett a részvények darabjáért.

Az április elején kirobbant botrányra reagálva az ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy offshore hátterű cégei semmilyen pénzügyi forgalmat nem bonyolítottak le, azokat csupán gyárának átszervezése érdekében, technikai okokból hozta létre.

Ha feltételezzük, hogy a 4 millió euró valóban adózott pénz, és csupán jóhiszemű, legális üzletkötésről van szó, akkor is törvénysértést követtek el, mivel az Ukrán Nemzeti Bank valuta kiviteli tilalmat rendelt el 2016. március 3-án.

Az a korábbi állítás is megdőlni látszik, hogy az elnök irányítás alá adta csokoládébirodalmát, mivel az ezzel állítólag megbízott Intraco határozottan cáfolta, hogy átvették volna a Roshen irányítását.

Ukrajna offshore Porosenko CEE Confectionary Investment Limited Ukrán Nemzeti Bank
Az offshore ügyletet bizonyító irat fordítása. hromadske.ua