Ukrajna Kárpátalja Ungvár rendőrség útlevél kettős állampolgárság
Nagy, külföldi autóval bármit lehet. (saját fotó)

Nem a kettős állampolgársággal, hanem a pofátlansággal van baj

Furcsa rendőri intézkedéseket fogok ismertetni. A mai posztban kettőről lesz szó. A hivatalos szervek képviselőivel és munkatársaival sok a baj Ukrajnában, nem szeretik, ha a rendőrök kérdőre vonják őket bármely tettükért.

Önmagában megdöbbentő volt a hír, hogy a Kárpátaljai Migrációs Hivatal vezetőjét kettős állampolgárága miatt meneszthetik, hiszen az állampolgárság megszerzését technikailag irányító vezető, nem lehetne Ukrajnában Cseh állampolgár. A részletek azért némileg más megvilágításba helyezték az ügyet.

Elöljáróban tudnunk kell, hogy az útlevelek kiadását Kárpátalján a migrációs (és hosszú nevű) osztály / szolgálat / hivatal végzi. A munkatársak és vezetők remek fizetésük mellett, a mesterségesen felduzzasztott sorok révén, az útlevéligénylőktől kisebb-nagyobb összegeket fogadnak el. Ha nem szeretnénk hónapokat várni a dokumentura, egy szolid összegértcserébe, akár két-három hét alatt is elkészülhet az utiokmány. Ha új típusú, biometrikus útlevelet akarunk igényelni, azt egyszerű halandóként lehetetlen megtenni, de egy jelentősebb összeg a megfelelő helyen csodákat mávelhet.

Ukrajna Kárpátalja Ungvár rendőrség útlevél kettős állampolgárság
A pofátlanság a legnagyobb probléma. Száz méterre található a megyei rendőrkapitányság.

Ennek a hivatalnak a jól megfizetett vezetője nem Ukrajnában beregisztrált személygépkocsit használ, hanem a lényegesen olcsóbb németországi autók között válogatott. A rendőri intézkedéskor szlovák állampolgárként igazolta magát és egy német rendszámú VW Tuareg volánja mögött ült.

Miért állították meg?

A hivatalvezetőt azonban a közlekedési szabályok semmibevétele miatt állították meg. Először behajtott egy egyirányú utcába, majd megállás nélkül áthajtott egy stoptáblánál. Magánvéleményem szerint, elvárható lenne attól az embertől, aki horribilis összegeket keres legálisan és illegálisan és külföldön beregisztrált autót vezet, hogy elkerülje az ukrán adókat, hogy legalább a közlekedési szabályokat betartsa.

Sztriptíz az utca közepén

A másik megdöbbentő eset is Ungváron történt. A rendőrök egy ittasnak tűnő autóvezető hölgyet próbáltak igazoltatni, akiről később kiderült, hogy az adóhatóság munkatársa. A hölgy a felszólításból: Mutassa az iratait! Csak annyit fogott fel, hogy Mutassa!, de a többit nézzék meg a videón.