Ungvár Ungvár hajó ukrajna haditengerészet
Jevpatoriánál horgonyzó Ungvár korvett.

Ismertető a Szovjet-Ukrán Uzsgorod hajóról

A második világháború során, 1941-ben elsüllyedt Ungvár után majdnem 60 évet kellett várni arra, hogy újabb kárpátaljai kötődésű hajót nevezzenek el. Az Uzsgorod, Ungvár korvett 1981. május 5.-én "született" a jaroszlavli hajógyárban, MPK-93 néven. Gyártásakor a hajó besorolása "kisméretű elhárító hajó" volt.

A Fekete-tengeri flotta felosztásáig a 307-es elhelhárító osztály 17-es csapatának kötelékébe tartozott. 1998-ban az ukrán hadseregnek adták át, ahol az U207-es lajstromszámot és az Uzsgorod azaz Ungvár nevet vette fel.

A hajó az átvételkor harcképtelen volt, szolgálati ideje alatt kiképzési célokat szolgált. Az ukrán hadsereg gyakorlata szerint a Kárpátaljáról besorozott katonákat vezényelték a megyeszékhelyről elnevezett, korvett hajóosztályba besorolt hajóra. Az Ungvár, szolgálati ideje alatt Jevpatoriához közel horgonyzott. A 13 fős legénység feladata a hajó karbantartására és részleges üzemképességének fenntartására korlátozódott 2012-ig, amikor is az elnöki rendelet értelmében a hajót kivonták a hadrendből és még azévben feldarabolták vashulladéknak, további hasznosításra.

Érdekes tény, hogy a Fekete-tengeri flotta felosztása után mindössze két olyan hajó került Ukrajnához, melyek megfelelő állapotban, hadrendbe állíthatók voltak. A Krím-félsziget elcsatolása / megszállása után Ukrajna elvesztette legfontosabb kikötőit és tengerpartjait is.

Az Ungvár korvett adatai:

Súlya 495 tonna

Hossz 57,6 méter

Szélessége 10,4 méter

Merülése 4 méter

Sebessége 28 csomó

Meghajtás két darab 20 000 lóerős dízelmotor

Hatótávolsága 1600 tengeri mérföld.

Horváth Csaba