Ukrajna divatsprint háború katonák
Katona Kelet-Ukrajna

Ukrán harctéri divat

Ukrajnában NINCS háború! Már hogy hivatalosan nincs háború. A Wikipédián ugyan szerepel  egy szócikk a Hibrid háborúról, mely 2014-ben kezdődött Ukrajnában, ám hivatalosan egyik fél sem áll hadban. Ha figyelmesen elolvassuk a Wikipédia polgárháborúról szóló szócikkét, akár az a benyomásunk is támadhat, hogy Ukrajnában polgárháború zajlik.

Lényegtelen, hogyan is nevezzük a Kelet-Ukrajnában folyó harcokat, ami tény, hogy folyamatosak az összecsapások, melyet ukrán részről terrorista ellenes műveletnek neveznek, ezért elvileg csak rendfenntartó egységek vesznek részt a rendteremtésben. A valóságban persze a konfliktus kezdete óta reguláris és önkéntes katonák ezrei harcolnak a térségben.

Szovjet maradék technika

Az ukrán hadsereg rendkívül rossz állapotban volt 2014-ben. A technikai eszközök nagy része elavult, másik része használhatatlan. A szolgálatban lévő harckocsi modellek közül a NATO országok évekkel korábban kiselejteztek több típust, mert az üzemanyagtartályt a hátsó ajtóba helyezték el a gyártók, tehát a benn lévő legénységnek és a szállított katonai egységnek esélye sem volt a túlélésre találat esetén. A legtöbb ilyen jármű utasai a találat után még életben voltak, a kiömlő üzemanyag okozta tűzben haltak meg.

A Szovjetunió szétesése után Ukrajnában maradt eszközök nagy része fokozatosan tönkrement, elrozsdált, de a legtöbb eszközt egyszerűen ellopták, külföldön dollárért eladták.

Ukrajna divatsprint háború katonák
Csináld magad! harckocsik a katonák kedvencei.

Az Ukrajnában harcoló fura gépekről itt írtunk korábban.

Vedd meg magad!

A behívások megkezdése után a katonák számára a kötelező uniformis kiutalása is problémát jelentett. Sisak és golyóálló mellény nem volt, amit raktáron volt, az silány minőségű. Az Ukrán helyzetre jellemző, hogy a megrendelt és legyártott mellényekre szánt pénz nagy részét ellopták, ezért a katonákhoz eljuttatott darabok semmit sem értek.

Ukrajna divatsprint háború katonák
A zászló divatos viselet, de télen hideg tud lenni.

A frontra vonulók gyakran civil ruhában, otthonról hozott sisakban és golyóálló mellényben harcoltak.

2016-ban Petro Porosenkó rktán elnök bemutatta a vadonatúj, teljes egészében Ukrajnában gyártott uniformisokat, melyet elvileg minden katona megkap a hadseregben.

Ukrajna divatsprint háború katonák
A katonai posztnak is van romantikája. Divatos katonahölgy Ukrajnában.

Az új típusú egyenruhákra nem csak azért volt szükség, mert a világsajtót bejáró fényképek a rongyos katonákról rossz fényt vetett Ukrajnára, hanem azért is, mert a felháborodott frontharcosok egyre gyakrabban lázadtak a vezetés ellen, az indok nem is az elégtelen felszerelés, az éhezés vagy a lyukas zokni volt, leggyakrabban az volt a panaszuk, hogy hetekig nem tudnak mosakodni a kiképzőtáborban sem.

A legnagyobb visszhangja annak a menetnek volt, melynek katonái külön kiemelték, hogy nem a fronton lévő körülmények miatt panaszkodnak, hiszen azon olyanok, amilyenek. A hátországban tapasztalható embertelen szállások miatt háborodtak fel.

Az új egyenruhák tervezésekor Ukrajna szakított a korábbi Szovjet és Orosz hagyományokkal, a nyugati katonai divatot igyekeztek belecsempészni a ruházatba, az ukrános átalakításokkal.

Ukrajna divatsprint háború katonák
A 2017-es ukrán katonai divat

Az ukrán fegyveres erők uniformisának modernizációja nem véletlenül késett olyan sokáig. A gazdasági válság áltaé megtépázott országban több mint 250 ezer katonának kellett vola új uniformis. A tervezés még csakcsak olcsón meglett volna, de ha belegondolunk, hogy gyakorló, kimenő, ünneplő, terep és téli ruhával kel ellátni ennyi embert, plussz a szükséges felszerelés, akkor rá kell jöjjünk, hogy egy gazdaságilag stabil országnak is erőtpróbáló feladat lenne.

Az egyes fegyvernemek számára különböző egyenruhákat kellett tervezni:

  • Szárazföldi haderő
  • Légierő
  • Haditengerészet
  • Haditengerészeti légierő
  • Tengerészgyalogság

A katonák mellett a térségben harcoló rendőri egységek, belügyi alakulatok felszerelése is az állam feladata, itt meglehetősen gyakran fordul elő, hogy a rendőrök saját maguk vásárolják az egyenruhájukat, természetesen mindenki olyat, amilyet tud és megengedhet magának. Az 2015-ös fotókon szereplő, hadba induló egységek színes ruházata is ezzel magyarázható.

Néhány fénykép az ukrán katonai divatról

Ukrajna divatsprint háború katonák
Divatbemutató katonáéknál?