Ukrajna hadgyakorlat Krím rakéta
A határmenti területen csapódnak be a rakéták.

„Csak saját, szuverén légterében indít rakétákat Ukrajna”

Jelentsen ez bármit is, ezzel a kijelentéssel nyugtatta a közvéleményt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Krím-félsziget határán folytatott rakétakísérleti hadgyakorlattal kapcsolatban. Felmerül a kérdés, hogy a krími légteret még sajátjának tartó Ukrajna azt a területet is igénybe veszi-e a lőgyakorlatra.

December 1-én nagyszabású hadgyakorlat kezdődött Ukrajnában, mely során közvetlenül a Krím-félszigettel határos területeken végeznek légelhárítási gyakorlatokat. Az ukrán védelmi bizottság vezetője, Turcsinov bejelentette, hogy a hadgyakorlatot a nemzetközi szerződéseknek és kötelezettségvállalásoknak maradéktalanul eleget téve szervezi az ország. Rakétákat csak az ország légterén belül használnak.

A rakétagyakorlatok hírére Oroszország Fekete-tengeri Flottája a félsziget nyugati partjainál vett fel harcálláspontokat. Az információk szerint a félszigeten telepített légvédelmi és légelhárító egységekkel együtt áthatolhatatlan légvédelmi függönyt hoztak létre a Krím-félsziget elleni esetleges rakétatámadások esetére.

 

Ukrajna hadgyakorlat Krím rakéta
Az orosz flotta hajói a Krím-félsziget partjainál.

A kétnapos hadgyakorlatot az időjárási körülményekre tekintettel Ukrajna december 2-án felfüggesztette, de ígéretet tettek a folytatásra.

Oroszország egyértelmű provokációnak jellemzi a történteket, míg Ukrajna a teljes orosz megszállás elleni védekezésre való felkészülésnek nevezi az eseményeket. Tény, hogy a jelenlegi helyzetben egy eltévedt rakétának beláthatatlan következményei lennének.