Ukrajnában megkezdődött az őszi sorozás

Behívások Ukrajna
Indulnak az újoncok. De hová?!

Október 1-én megkezdődött a sorkatonai behívók kézbesítése Ukrajnában. A tervek szerint 11 ezer 20-27 éves fiatalt soroznak be. A hadkiegészítő parancsnokságok várják a 18-19 éves fiatalokat is, akik saját kérésükre!!! sorozhatóak. A katonai szolgálat másfél évig tart, ebből fél év a kiképzés, egy év a tényleges szolgálat.

A kárpátaljai fiatal férfiak nagy része, már korábban külföldre távozott, de a mobilizációs hullám befejeztével, sokan tértek haza, sokan voltak olyanok, akik kettős állampolgárként magyar útlevéllel. A hatóságok kiemelték, hogy sorkatonákat nem küldenek az „antiterrorista művelet” (ATO) zónába, csak saját kérésre helyezik a fiatalokat harcoló alakulatokhoz. A kárpátaljai magyar fiatalok jelentős része olyan magyarlakta falvakból származik, ahol a magyar közösség okán nem tanultak meg ukránul sem olvasni sem beszélni. A katonakötelesek és hozzátartozóik félnek attól, hogy olyan papírokat iratnak alá velük, amiben beleegyeznek az önkéntes katonai szolgálatba.

Hivatalos adatok nincsenek, de a katonai szolgálat alól kibújó fiatalok nagy számban hagyták el Kárpátalját. Sokuk csak magyar nyelven beszél, ezért számukra csak a magyarországi munkavállalás jelent alternatívát. Nagy az esélye annak, hogy most az október 1 és 31 közötti behívási hullám hatására, sokan emigrálnak Magyarországra.

A hivatalos ukrán adatok szerint a harcokban mintegy 1500 Katona halt meg és több mint 6000 sebesült meg.