Ukrajna Ungvár korrupció felmérés
A korrupció működteti az országot.

Az Ung-parti város lakói elfogadhatónak tartják a megvesztegetést

Ukrajna egyik legnagyobb problémája a mindent behálózó, rendszerszintű korrupció. A Korrupcióellenes Hivatal munkába állása egy éve késik, pedig az Európai Unió egyik alapkövetelése volt Ukrajnával szemben ennek a felállítása a nemzetközi kölcsönök és pénzügyi segítségért cserében.

Az ungváriak 45%-a adott csúszópénzt az elmúlt két évben (a „Majdan forradalom” után) és mindössze 37% nyilatkozott úgy, hogy nem kellett hivatalos helyen vesztegetéshez folyamodnia – derül ki az International Republican Institute felméréséből, melyet a kanadai kormány finanszírozott. Hasonló eredményre csak Odessza esetében jutottak a kérdezők.

Az elmúlt év folyamán jelentősen romlott a korrupciós helyzet a városban: a lakosok 33%-a adott csúszópénzt az elmúlt év folyamán, 37% az elmúlt 6 hónapban és 13%-a a kérdezetteknek a múlt hónapban.

Érdekes, hogy bár a megkérdezettek 98 százaléka szerint probléma a korrupció, de csak 51 százalékuk szerint döntő a város fejlődését tekintve. Az is beszédes adat, hogy az ungváriak 66%-a szerint a városi vezetés semmit sem tesz a korrupció visszaszorítása érdekében.

Ukrajna Ungvár korrupció felmérés
A lakosok szerint Ungvár a legkorruptabb.