Ukrajna Kijev Janukovics kihallgatás Berkut
A "Berkut" egységek használtak éles lőszert.

Viktor Janukovics vallomást tesz a „Berkutosok” ügyében

Három évvel az ukrajnai forradalom után tárgyalási szakaszba ért a rendőrség különleges „Berkut” egységének egykori tagjai ellen indult eljárás. Az öt ex-belügyist azzal gyanúsítják, hogy éles lőszerrel lőttek a tömegbe és több embert megöltek.

A korábbi ukrán elnök Viktor Janukovics ügyvédje megerősítette, hogy védence „aktívan készül” a vallomástételre, melyre kizárólag videokonferencia keretein belül kerülhet sor. Viktor Janukovics a rosztovi bíróságon fog megjelenni, ahol már kipróbálták a Rosztov és Kijev közötti összeköttetést, és a próbahívások remekül sikerültek. A főügyész ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy „problémák” léphet fel az összeköttetésnél.

A kijevi forradalom idején történt eseményekkel kapcsolatban nagyon sokan kíváncsiak Viktor Janukovics véleményére, magyarázatára az akkori eseményekkel, történésekkel kapcsolatban. Az ügyészség azt szeretné megtudni, ki adott parancsot a tüntetés feloszlatására és az éles lőszer bevetésére.

Az ex ukrán elnök kihallgatására azután kerülhet sor, hogy immár hivatalosan is Oroszországban tartózkodik. Ez annyit jelent, hogy Janukovics ügyvédje eljuttatta az erről szóló iratokat az ukrajnai illetékes hatóságokhoz.

A 2014 februárjában történt eseményekkel kapcsolatban, mint tanút akarják kihallgatni a volt elnököt, a kihallgatás technikai előkészületei lassan fél éve tartanak.

Ukrajna Kijev Janukovics kihallgatás Berkut
Visszavonuló egység az "Októberi Palota" előtt. Kijev, Ukrajna.