Ukrajna Kárpátalja Kárpátok szemét Talabor-Nagy-ág vízierőmű kamion blokád Ökörmező
Vadregényes szemetes Kárpátok.

A hétvégénket Nagyszőlősön töltöttük, ott olvastam a hírt, hogy ukrán önkéntesek feltartóztatják a hágónál az orosz kamionokat. A kamionblokád egy jó téma, ezért úgy döntöttünk, hogy kerülővel indulunk haza Ungvárra és készítünk néhány képet ide a blogba.

Az út a borús idő ellenére kellemesnek ígérkezett, hiszen joggal bízhattunk abban, hogy láthatunk havas erdőket, hegyeket útközben, a Kárpátok magaslatain.

Az útvonal kb. így nézett ki: Nagyszőlős - Huszt - Iza - Félsziget - Ökörmező - Fülöpfalva - Volóc - Verecke.

Útközben található a Talabor-Nagy-ági vízierőmű, mely szintén nem mindennapi látványosság. A kitérő mintegy 120 kilométer, óvatos becsléssel, 2 órával többet utazunk, de közben az Ökörmezői Tájvédelmi Övezet mellett megyünk el, ahol a Szinevéri-tó is található.

Abban semmi meglepőt nem találtam, hogy utak helyenként nincsenek, ezt egy kárpátaljai hamar megszokja, viszont amit Lipcse, Félsziget és Ökörmező között a Nagy-ágban láttunk, arra nem voltunk felkészülve. Az út a folyó mentén halad és több mint 50 kilométeren keresztül egybefüggő szemétsáv kíséri. A levegőjéről és fáiról híres gyönyörű tájvédelmi környék egy óriási szemétdomb lett. Természetesen ez nem volt számomra újdonság, hiszen korábban írtam már az Ukrajnában úszó szemétről, de így megtapasztalni szörnyű élmény volt. Sajnos nagyon rosszra fordult az idő és szörnyen esett, ezért csak néhány fényképet készítettünk a Kárpátokat elöntő szeméthalomról.

Négy órát tartott az út a Vereckei rendőrposztig, ahol az ott poharazó "kamionfeltartók" már annyira nem is érdekeltek. A blokád úgy néz ki, hogy néhány méterre a rendőrposzttól felállítottak egy sörsátrat, odahordtak egy nagy halom, kirakták a kötelező zászlókat és ott jártunkkor éppen csendesen iszogattak. Egyetlen kamion vesztegelt a rendőrposztnál, várva, hogy mi fog történni.

A kamionblokádról, a sötétség miatt már nem készítettem fényképeket, de amit addig láttunk, az így is bőven elég volt.

Ukrajna Kárpátalja Kárpátok szemét Talabor-Nagy-ág vízierőmű kamion blokád Ökörmező
Lipcsénél a partradobott szemét