Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Terrorkészültség és tüntetések Kijevben

Ukrajna minimálbér ukrán háború forradalom tüntetés Majdan
Kijev központját lezárta a rendőrség.

Orosz és ukrán összeesküvések Porosenkó leváltására

A „Becsület Forradalma” vagy más néven a „Majdani Forradalom” harmadik évfordulója közeledtével egyre paprikásabb a hangulat Ukrajnában. Az évfordulós forradalmi hangulatot kihasználva egyre-másra bukkannak fel összeesküvés elméletek és tervek, melyek célpontja Petro Porosenkó elnök.

Szegénységben és háborúban élnek az ukránok

Az ellenzéki politikusok számon kérik a kormányzó hatalomtól, hogy milyen előrelépések történtek az EU-csatlakozás támogatása okán kirobbant, Janukovics ellenes puccsba torkolló ukrán polgárháború kitörése óta eltelt három évben. A vezető elit folyamatos gazdagodása mellett az ukrán középosztály szinte teljesen eltűnt, a szegény réteg még jobban elszegényedett, az országban soha nem látott méreteket ölt a gazdasági kivándorlás és a megélhetési bűnözés. A Kelet-Ukrajnában zajló háború csak egy mellékes színfoltja a mai ukrán valóságnak.

Tüntetések és összeesküvések

 

Ukrajna minimálbér ukrán háború forradalom tüntetés Majdan
Rendőrségi ellenőrzőpont Kijev belvárosában.

November 15-22.-e között különleges terrorfenyegetettség helyzetet jelentett be az ukrán belügyminiszter. Kitért arra, hogy az ország háborúban áll, ezért bármilyen tömegrendezvényen csak szigorú ellenőrzést követően lehet részt venni, ezért a rendőrség és a nemzeti gárda egységei lezárják Kijev központját és a Függetlenség térre csak detektoros kapukon keresztül engedik be a tüntetőket.

Tüntetőkből pedig akadnak szép számmal. November 15.-én mintegy hat ezer ember gyűlt össze, hogy az áremelések ellen tiltakozzanak, valamivel távolabb a csődbement bankok betétesei demonstráltak. A következő időszakban pedig még átlagosan 50 ezer tüntetőt várnak naponta a Majdanra és az elnöki adminisztráció elé.

 

Ukrajna minimálbér ukrán háború forradalom tüntetés Majdan
A rezsi díjak emelése ellen tiltakozók az elnöki hivatal előtt.

A pénzügyminiszter fizetett tüntetésnek titulálta a megmozdulást, mellyel Oroszország próbálja destabilizálni Ukrajnát és kicsikarni az előrehozott parlamenti és elnökválasztást. A pénzügyminiszter szerint a minimálbér emelése is azt bizonyítja, hogy helyes irányba halad az ország. Sajnos az IMF küldöttség ezt nem így látja, ezért várhatóan nem kapja meg az ország a soros segélyt és a béremelésekkel párhuzamosan tömeges elbocsájtásokra is számítani lehet.

Összeesküvés a parlamentben

Az orosz összeesküvések mellett egy parlamenten belüli összeesküvésről is hallani lehet. A radikális Ljasko párt elnöke Oleg Ljasko azt állítja, hogy Viktor Medvecsuk és Júlia Timosenkó gyilkos összeesküvést tervezett Petro Porosenko ellen. A terv lényege az volt, hogy az ukrán parlament korelnöke Jurij Suhevics bizalmatlansági indítványt nyújt be Porosenkó ellen, ami után megölik őt és a gyanút az elnökre terelik.

Az érintett és az ukrán biztonsági szolgálat egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, eddig csak Ljaskó bejelentéséből tájékozódhattunk az esetről.

 

Ukrajna minimálbér ukrán háború forradalom tüntetés Majdan
Oleg Ljaskó és a korelnök Suhevics az ukrán parlamentben.

Hogyan tovább Ukrajna?

Elnök ellenes összeesküvések ide vagy oda, jelenleg egyre fogy a türelem az ukrán képviselőkkel szemben. Az új ukrán forradalom kirobbanását egyetlen dolog gátolja, az ukrán emberek mérhetetlen kiábrándultsága a politikából és a hatalomból. Az utcán megkérdezettek többsége nem tud olyan politikai erőt vagy politikust megnevezni, aki vezethetné az országot. Mindeközben beköszöntött a tél, amely a havi fizetésekkel vetekedő gázszámlát hoz az ukránok karácsonyfája alá. A belengetett vízummentesség és a 3200 hrivnyára emelkedő minimálbér (jelenleg 1600 körül van) némi reményt adhat, de csak azok számára, akik szeretik a délibábokat és hiú ábrándokat. Az új minimálbér ugyanis mindenképpen bérfeszültségekhez vezetne, hiszen egy osztályvezető fizetésével megegyező összeget vihet haza majd a karbantartó személyzet is, akik felelőssége és munkaterhelése jóval kisebb. Ha teljes bérrendezést szeretne az ukrán kormány, akkor az mindenképpen inflációval és elbocsátásokkal fog járni.

Mindeközben a gazdag ukránok még gazdagabbakká válnak, hiszen az ukrán fizetőeszköz a hrivnya, tovább gyengül a dollárhoz képest, tehát a spekulánsok újabb aranykora következhet.

A november hideget és óriási havazást hozott Ukrajnába, de elhozta az elégedetlen lakosság tüntetéseinek hullámát is, mely minden alkalommal tartogat valami érdekeset, vagy valami rémisztőt.

Ukrajna minimálbér ukrán háború forradalom tüntetés Majdan
2013 Ukrajna, Kijev
0 Tovább

Újra ég a "Majdan" (frissül)

Ukrajna Kijev verekedés Avtomajdan tüntetés
Újabb összecsapások Kijevben

A rendőrség és ügyészség átvilágítását követelik.

Az "Avtomajdan" képviselői gumiabroncsokat gyújtottak fel az elnöki rezidencia előtt. A fiatalok összecsaptak a rendőrséggel. Az utcát a poroltókból származó fehér por borítja.

Azt követelik az "Avtomajdanosok", hogy jöjjön ki hozzájuk Petro Porosenkó elnök és beszélje meg velük az ország problémáit.

A konkrét követeléseket még nem ismertették az újságírókkal.

Az aktívisták azt mondták a Newsone riporterének, hogy meg akarják kérdezni Petro Porosenkótól, hogy mi változott az elmúlt két évben Ukrajnában. A rendőrség különleges alakulatai a helyszínen vannak.

Szvitlana Pavlovna, a Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy békés tüntetés zajlott a reggeli óráktól az elnöki rezidencia előtt, melyet a Nemzeti Polícia és a Nemzeti Gárda biztosított. A töntetők a déli órákban kezdtek el autógumikat égetni.

Az aktivisták azt követelik, hogy az új koalícióban ne kaphassanak tisztséget "szeparatisták".

12:37 az egyik tüntető elmondta, hogy információkat gyűjtöttek az ukrán ügyészségről és az ukrán ügyészekről. Ezek publikus információk, melyek azt bizonyítják, hogy a jelenleg pozícióban lévők korruptak és különféle módokon sértik meg a törvényeket. Ezeket az adatokat szeretnék átadni Petro Porosenkónak.

12:45 a rendőrség különleges alakulatai kitolták a tömeget az elnöki hivatal elől és eloltották a tüzet. Az "Avtomajdan" vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az elnök háza előtt folytatják tüntetést.

12:53 Odesszából és Vinnyicából elindultak az "Avtomajdan" aktivistái Kijevbe.

Nézze meg a tsn.ua fotóit a tiltakozásról.

13:31 A rendőrség lezárta a Bank utcát. Az Interfax jelentése szerint a miniszterelnöki hivatal képviselői felajánlották, hogy fogadnak egy három tagú küldöttséget, amit a tiltakozók elutasítottak.

Követeléseik között szerepel, hogy menték fel tisztségéből az Antiterrorista Központ vezetőjét, aki Medvecsuk "partnere".

14:22 újabb autógumikat hoznak a tüntetők, akik időről időre megpróbálják eltolni a rendőrsorfalat.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a tiltakozók között több fegyverrel rendelkező, leszerelt katona is lehet.

Az unian.net helyszini tudósítását az Ukrajnai, Kijevi eseményekről itt követheti.

14:31 A rendőrség elkobozta az autógumikat, amit a tüntetők úgy kommentáltak, hogy ellopták tőlük. Nyílt fenyegetőzés zajlott a rendőrség egyik vezetője és az "Avtomajdan" vezetője között.

14:37 "Mit értetek el azzal a Majdanna? Mit értetek el azzal a Majdannal? Jobb lett nekünk? Nekem ebből elegem van, hogy minden nap ezt kérdezik tőlem az emberek. Porosenkóval akarunk beszélni!" - nyilatkozta Koba Szergij, aki a jelek szerint a tüntetők vezetője.

0 Tovább

Újra szolgálatban a szadista kommandós

Ukrajna, Majdan rendőrségi attak
Diákokat rendszabályoz a Berkut

Ukrajnában visszahelyezték egységéhez, az ukrán polgárháború kirobbanásáért közvetve felelősségre vonható, Jevhenyij Antonovot, a „Berkut” különleges rendőri egység parancsnokát.
A belügyminiszter nyilatkozata szerint, a hatályos Ukrán törvények értelmében, mivel a parancsnok májusban részt vett a terrorellenes harcokban Luganszk megyében, ezért visszahelyezték korábbi beosztásába. Felmerül a kérdés, hogy egy elvileg előzetes letartóztatásban lévő, bírósági ítéletre váró egyén, hogyan kerül az Ukrajna keleti részén fekvő háborús övezetbe, de valójában ezen már senki sem lepődött meg.
A polgárháborúba torkolló véres utcai harcokat, a 2013 decemberében, az Európai Unió melletti tüntetésekig vezetik vissza. Ekkor Viktor Janukovics ukrán elnök elhalasztotta az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását. A diákok nagyszabású tüntetést szerveztek Kijev főterén a „Majdan Nezaviszimosztyi”-n (Függetlenség tere), és sátortábort vertek, megbénítva ezzel a város központjának közlekedését. A rendőrség kivezényelt különleges alakulata a „Berkut” élén Jevhenyij Antonovval 2013. november 30-án brutális módon szétverte, a főleg diákokból álló tömeget. Ezen felháborodva mentek ki a „Majdan”-ra a politikai pártok és civilek tízezrei, és bontakoztak ki, mintegy kétszáz ember halálát okozó, utcai harcok.
A belügyminiszter biztosította a közvéleményt, hogy bíróság dönt majd a parancsnok további sorsáról.

 

Ukrajna, Majdan nezaviszimosztyi
A képről nehéz megállapítani, hogy felsegítik a hölgyet, vagy rálépnek.

Berkut Kijev verés
Tömegoszlatás határozottan.
Ukrajna, Berkut Kijev
Nem törvényes, és mint kiderült, nem is hatásos tömegoszlató a Molotov-koktél
Berkut Kijevben Ukrajnában
Szolgálunk és Védünk

0 Tovább

Ünnep és tüntetés Kijevben

Haditechnika Ukrajnában Kijevben
Az elnök szemlét tart

Kijev polgármestere Vlagyimir Klicskó, az ünnepre való tekintettel - ajándékképp - befűtött. Márhogy a távfűtéssel rendelkező lakások felében (a hőmérséklet éjszaka +2 nappal +10).

Ukrajnában ma ünneplik a "Ukrajna Védelmezőjének Napját", ennek tiszteletére nagyszabású haditechnikai kiállítást rendeztek Kijev központjában. Az elnök, Petro Porosenkó büszkén megszemlélte a kiállított gépeket, majd megtekinthette az Ukrajna európaiságát kihangsúlyozó nacionalista tüntetést is.

A haditechnikai eszközök között - nincs még egy ország, ahol a rendőrség engedélyezte volna - a nacionalista "Szvoboda" párt szervezett tüntetéssel egybekötött megemlékezést. Az összejövetel apropója az, hogy 73 éve alakult meg az Ukrán Felkelő Hadsereg.

Ezzel párhuzamosan a "Jobb Szektor" félkatonai párt - ez is egy ukrán találmány - a "Hősok Menete" címmel masírozik a főtéren. Mindkét párt erőszakos magatartásáról híres, ezért izgatottan várja az egész ország, hogy estére milyen happening alakul ki a fővárosban.

Érdekes az a kettősség, ahogyan az ukrán nacionalisták az Európai Unióba törekednek, és közben szidják a bátor Szicsgárdistákat legyilmoló Magyarokat...

Az ukrán háború keleten közben folyik továb zavartalanul.

0 Tovább

Ukrajna, Kárpátalja, háború, járvány

blogavatar

Ukrajna Hírek az Ukrán háborúról, a kárpátaljai történésekről, a koronavírus járványról. Ukrajnai élet, politika, üzlet, Európai Unió. SEO honlapoptimalizálás, weboldal készítés, honlap gyorsítás.

Aktuális benzinár Ukrajnában

Kárpátaljai kutakon:

95-ös benzin kutak szerint
(hrivnya)

SUN OIL 22.99
UPG 24.10
UkrNafta 24.00
Shell 24.39
Okko - WOG 26.99

92-es benzin
SUN OIL 21.99
UkrNafta 23.00
Shell 22.79
WOG 25.99

95 Prémium
WOG 27.99
OKKO 27.90

Dízel/gázolaj
UkrNafta 24.00
SUN OIL 21.99
Shell 22.89
Okko - WOG 25.99

Forint / Hrivnya árfolyam

1 000 forint 72,00 hrivnya
1 hrivnya = 12.50 forint
2020. április 02.

Utolsó kommentek

Reblog

Címkefelhő

Ukrajna (92),Kárpátalja (25),ukrajna (18),ukrán háború (13),Ungvár (12),ukrán hadsereg (6),Jobb Szektor (6),ukrán (6),verekedés (6),Kijev (6),drón (5),ukrán-magyar határ (5),háború (5),ukrán parlament (5),Oroszország (5),dron (4),baleset (4),Kelet-Ukrajna (4),ukrán polgárháború (4),Petro Porosenkó (4),Donyeck (4),hír (4),Jacenyuk (4),Doneck (4),csempészet (3),Luhanszk (3),lőszerraktár (3),Ukroboronprom (3),szemét (3),minimálbér (3),2016 (3),tűz (3),korrupció (3),Janukovics (3),ATO (3),Berkut (3),hírek (3),Roshen (2),Munkács (2),lavina (2),Petro Porosenko (2),ukrán elnök (2),Drahobrat (2),lövöldözés (2),Lemberg (2),tüntetés (2),Grojszman (2),vízummentesség (2),Szavcsenko (2),Harkiv (2),névváltoztatás (2),Csernobil (2),atomerőmű baleset (2),EU (2),dróntámadás (2),Krím-félsziget (2),bunker (2),Majdan (2),rendőrség (2),május 9 (2),parlament (2),terror (2),Minszki Békeszerződés (2),választás (2),okostelefon (2),veszteségek (2),Mariupol (2),Azov (2),ukrán miniszterelnök (2),Arszenyij Jacenyuk (2),Odessza (2),benzin ár (2),SzBU (2),terrortámadás (2),Kárpátok (2),Donyecki Népköztársaság (2),ukrán kormány (2),migránsok (2),Natalia Jareszkó (1),miniszterelnök (1),szakértői kormány (1),ukrajnai választás (1),Elektricska (1),Jaros (1),Ung (1),vödör (1),Harkov (1),vonat (1),ukrajnai segély (1),alapítvány (1),előrehozott választások 2016 (1),fogolycsere (1),előrehozott parlamenti választás (1),választás 2016 (1),adó (1),vám (1),offshor botrány (1),ukrajnai harcok (1),Jótékonyság (1),záhonyi határátkelő (1),Turcsinov (1),Talabor-Nagy-ág vízierőmű (1),Luck (1),Timosenko (1),védelmi tanács (1),leghosszabb lakóház (1),Krím-félsziget megszállása (1),kamion blokád (1),fegyverraktár (1),támadás (1),Ökörmező (1),hadianyagraktár (1),Donyec (1),atomreaktor (1),2014 (1),olaj ár (1),benzinkút (1),Mukács (1),Debalceve (1),légpárnás (1),fogyasztó védelem (1),kelet-ukrajna (1),benzin (1),Dél-Ukrajnai Atomerőmű (1),A-92 (1),A-95 (1),atomerőmű (1),terepjáró (1),kettős állampolgárság (1),hágó (1),(1),Sztalker (1),uzemanyag (1),Európa (1),ukrajnai háború (1),börtön (1),zóna (1),rakéta (1),Ukrajnai (1),kihallgatás (1),oroszország (1),tágyalás (1),megmagyarázhatatlan (1),Krím (1),hadgyakorlat (1),magyar katonák (1),remény (1),orosz filmek (1),betiltás (1),ukrajnai helyzet (1),Ungvár hajó (1),haditengerészet (1),állatsprint (1),állat (1),katonák (1),divatsprint (1),fagyasztás (1),krisztázis (1),remeny (1),árak (1),boltok (1),HArkiv (1),vásárlás (1),főügyész (1),forradalom (1),felvonulás (1),Zaharcsenkó (1),DNR (1),útlevél (1),Ukrajna áruház (1),nyelvtörvény (1),ukrán rendőrség (1),vízumliberalizáció (1),Facebook (1),gru (1),orosz kommandósok (1),felmérés (1),bíróság (1),ukrán ügyészség (1),ukrajna kormánya (1),Avtomajdan (1),orosz nyelv (1),Sahtar (1),iPhone (1),szerencsétlenség (1),Ukrán Nemzeti Bank (1),Ájfon (1),akció (1),Ájfon Szim (1),cigaretta (1),CEE Confectionary Investment Limited (1),Porosenko (1),kupadöntő (1),Zorja (1),Szlavutics Aréna (1),Donbasz Aréna (1),offshore (1),azelsosprint (1),Mukacsevo (1),vesztegetés (1),Naftogaz (1),gáz vásárlás (1),tűntetés (1),helyhatósági választás (1),tüntetés Kijev (1),blokposzt (1),Majdan Nezaviszimosztyi (1),haza védelmezője (1),Szvoboda (1),munkácsi lövöldözés (1),Dnyepropetrovsz (1),pravey szektor (1),katonák baleset (1),cigánybáró (1),ukrjna (1),roma tábor (1),útzár (1),illegális (1),kárpátaljai árvíz (1),ukrajnai árvíz (1),árvíz (1),Krim (1),krimi tatár (1),Nemzeti Polícija (1),Herszon megye (1),verekedés a parlamentben (1),verekedés ukrajnában (1),Szvatovo (1),illegális határátlépés (1),Luganszk (1),párizsi terrortámadás (1),titkosszolgálat (1),dronvideó (1),PSz (1),ukrán hávorú (1),Putyin (1),Ukrán Biztonsági Szolgálat (1),Ukrán Titkosszolgálat (1),puccs (1),ukrán szuverenitás (1),menekült (1),minszki béke (1),robbantás (1),Ukrán rádió és tévétársaság konszern (1),gázár (1),bevándorlók (1),menekültek (1),rezsi (1),nyugdíj (1),Ukrán Főügyészség (1),ukrajnai fizetés (1),Luhaszk (1),haditechnika (1),Sztuga-p (1),Sztuga (1),Alekszandr Zaharcsenkó (1),Debalcevo (1),128-as brigád (1),Alexandr Zaharcsenkó (1),Budapest ostroma (1),donyecki reptér (1),kettős állampolgár (1),Szvoboda párt (1),zavargások ukrajnában (1),Oleg Tyahnibok (1),sorozás (1),migráns (1),antiterrorista művelet (1),Luhanszki Népköztársaság (1),propaganda (1),háborós videó (1),Kelet-ukrajna (1),mesterlövész (1),ukrajnai videó (1),üdülő (1),kárpátaljai megyei tanács (1),Volodimir Csubirko (1),Marjanka (1),EBESZ (1),illegális szemétlerakó (1),uszadék (1),mobilizáció (1),fegyver (1),Moszina (1),adóhatóság (1),Ulrajna (1),gyújtogatás (1),Kína (1),Donbász (1),halottak száma ukrajnában (1),Antonov (1),hoax (1),vicc (1),malaclopás (1),böllérfesztivál (1),ukrán fegyvergyártó (1),An-225 (1),áruszállítás (1),Selyemút (1),Kaszony (1),illegális migránsok (1),határőrök (1),határ (1),katonai behívás (1),kiborg (1),megbénították az ukrán parlamentet (1),gránát (1),csernobili halak (1),Felkelők (1),harcok ukrajnában (1),diverzáns akció (1),Harkiv megye (1),novarka (1),RBKM (1),Szolyvai Emlékpark (1),Szolyva (1),szeparatisták ukrajnában (1),vandalizmus (1),átlagfizetés (1),Leningrád Atomerőmű (1),létminimum (1),hackertámadás (1),orosz titkosszolgálat (1),Viktor Janukovics (1),Mahír (1),Simicska Lajos (1),Orbán Viktor (1),Rahó (1),Nacionalna Policija (1),Pravyj Szektor (1),Magyarország (1),Coca-Cola (1),fénykép (1),ukrán titkosszolgálat (1),gázrobbanás (1),Szojuz gázvezeték (1),Pepsi (1),SZBU (1),Gecse (1)