Ukrajna Mariupol Azov Doneck Felkelők harcok ukrajnában ukrán háború
Februárban az "Azov" foglalta el Kominternove-t.

Nem zörög a haraszt, ha az „Azov” nem fújja.  Villongások és pánik Doneck megyében, Ukrajnában

Egymást vádolják provokációval a harcoló felek Ukrajnában, Doneck megyében.

Ukrán források szerint december 22-én az ukrán felkelők taktikai egysége bevonult (elfoglalta) Kominternove faluba. A hadsereg „operatív információi” szerint lőállásokat alakítottak ki és elaknásították a környéket. Az ukrán „Információs Ellenállás” szervezet szerint orosz csapatok is segítik a felkelők mozgását.
Kominternove falu az Ukrajnai háborús terület ütközőzónájában található és elvileg demilitarizált övezetnek számít, emellett a Mariupol felé vezető úton található.

A megszállásról szóló hírek elterjedését követően minden úgy alakult, mint a mesében. Miután az ukrán hadsereg nem ült fel a provokációnak és jelentette az esetet az EBESZ megfigyelőknek, a megszállók eltűntek a faluról és környékéről, az ellenőrök nem látták őket.
Az ukrán hadügyminiszter Sztepan Poltarak véleménye szerint, szervezett provokáció történt, hiszen az ukrán médiában többen is a hadsereg azonnali bevetését követelték, ezzel megszegték volna a Minszki tűzszüneti megállapodást.

Ezzel párhuzamosan, a Donecki Népköztársaság hírportálján határozottan cáfolták a hadmozdulatokról szóló információkat és azzal vádolják az ukrán fegyveres erőket, hogy csapatokat szeretne összevonni Mariupol környékén, ezért játszották meg ezt az akciót.

Az igazsághoz sajnos nem tudunk közelebb kerülni, az viszont érdekes adaléka az ügynek, hogy az incidens megint olyan területen történt, ahol az önkéntes patriótákból álló, közismerten nacionalista „Azov” alakulat teljesít szolgálatot az ukrán háborúban.

Ukrajna Mariupol Azov Doneck Felkelők harcok ukrajnában ukrán háború
Mariupoltól nem messze történt a konfliktus.