atomerőmű baleset Ukrajna Csernobil RBKM novarka csernobili halak
Csernobilban a 4-es blokkban állt le
a vízutánpótlás

Ahogy arról a korábbi posztban írtam, Oroszországban, a Leningrád Atomerőműben meghibásodás történt. Az erőmű weboldaláról kiderül, hogy a hivatalos jelentés szerint: „némi radioaktív vízpára távozott”. A közösségi oldalakra feltett fényképek olyan benyomást keltettek, hogy nagy kiterjedésű, radioaktív felhőről lehet szó, de ezt többen is cáfolták.
Tény, hogy az erőmű kettes blokkjának turbinaterme szennyeződött.
A december 18-i hírek után, az illetékesek nem közöltek több információt a történtekről, ezért a Csernobili Atomkatasztrófán felnőtt lakosság számára a „kis meghibásodás” is rémisztő, különösen azért, mert a reaktor típusa megegyezik az Ukrajnában felrobbant reaktorral. Ez a típus különösen veszélyes, mert a reaktormagban áramoltatott víz egyszerre több funkciót lát el, s a 86-os katasztrófát is annak elpárolgása okozta.
Úgy tűnik, a mostani meghibásodás semmilyen mértékben nem fenyegeti a lakosságot, de az üzemzavart és annak okát még vizsgálják.
Az RBMK-1000 es reaktort veszélyessége miatt csak Oroszország és Litvánia használta, de fokozatosan leállítják őket. A Leningrád Atomerőműben is épülnek már a korszerűbb energiablokkok.
A Csernobili Atomerőmű, az atomkatasztrófa után, még 14 évig működött, csak 2000 decemberében állították le véglegesen. Jelenleg az új „szarkofág” építési munkálatai zajlanak.

atomerőmű baleset Ukrajna Csernobil RBKM novarka csernobili halak
Csernobil. Az új szarkofág, a "Novarka"
atomerőmű baleset Ukrajna Csernobil RBKM novarka csernobili halak
Csernobil és a konfliktuszóna Ukrajna térképén

Az utóbbi években újabb veszélyforrás alakult ki. Az Ukrajna keleti részén zajló háború miatt az erőművet fokozottaban kell védeni.

Érdekes, hogy a baleset után elkerített radioaktív zónában az állatvilág burjánzik. A természet leküzdte a sugárzást és benépesítette a legkülönfélébb álatokkal. Sajnos Ukrajnára jellemző, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan halakat halásszák és árulják. A videón a csernobili óriásharcsák láthatóak.