remény remeny Oroszország krisztázis fagyasztás
A valóság nem emlékeztet a fantasztikumra

Második élet vagy átverés a kriosztázis?

„Mindig lenyűgözött a bátorságával. Az utolsó napokban sem sírt, nem félt pedig tudta, hogy itt a vég. Orvos volt, tehát tisztában volt mindennel…” – olvasható a Kriorus intézet honlapján az egyik „páciensük” utolsó (vagy csak eddig utolsó) napjainak krónikája.

A gazdagok második életet, vagy csak reményt vásárolnak a pénzükért? Szinte mindegy is, hiszen jóval könnyebb a második élet ígéretével belevágni a haldoklásba, az egyszerű emberek számára pedig marad a hit. Ép ésszel nehéz felfogni, hogy valaki milliókat fizessen egy "hűtőért", számomra a haldoklókat árverő csodatabletta árusokkal van egy szinten ez a tudományosnak mondott fantazmagória.

Az örök dilemma megmarad: kihasznál vagy reményt ad a csaló? Bűntetést, vagy köszönetet érdemel, aki méregdrágán egy pohár vizet árul?

Az oroszországi Kriorus intézet legálisan biztosítja emberek és állatok megőrzését haláluk után, alacsony hőmérsékleten. Céljuk a testek megőrzése, reanimálása (újraélesztése) és szükség esetén megfiatalítása. Ki ne vágyna arra, hogy néhány tíz vagy száz év múltán megfiatalodva újra belevesse magát az élet sűrűjébe? A kriosztázis, az emberi test lefagyasztása bármennyire is hangzik tudományosan vagy áltudományosan, valójában egyfajta újjászületés egyház szerepét tölti be. Az intézmény weboldala szerint már 200 személlyel kötöttek szerződést és 52 test már a hűtőikben pihen. A tehetősebb tulajok 21 háziállata várja a tudomány fejlődését, a „feltámadást”.

 

remény remeny Oroszország krisztázis fagyasztás
Kutatóintézet vagy sufnituning?

A szolgáltatás

 

remény remeny Oroszország krisztázis fagyasztás
Fagyasztás-temetés

A cég emberek és állatok számára is kétféle szolgáltatást kínál. Egyrészt a teljes testfagyasztást, mely segítségével arcunkat és kinézetünket is megtarthatjuk a második életünkben, ez a fagyasztás 36 ezer USA dollárba kerül, ami nagyjából 11 millió forintnak felel meg. Az olcsóbb megoldás, amely a személyiség megőrzésének reményével kecsegtet, az emberi agy lefagyasztása, ez mindössze 12 ezer USA dollár, ami csak 3,5 millió forint.

Remény a kispénzűeknek is

A testfagyasztás teljes árát a szerződés megkötésének pillanatában kell kifizetni, de a cég gondolt a kispénzű emberekre is. Ha meghal a hozzátartozó, csak 3600 dollárt kell kifizetni, a többit némi kamattal megspékelve egy éven keresztül havi bontásban fizethetik.
Gondoljon fagyasztására fiatalon! Lehetőség van még fiatalon elkezdeni a befizetéseket, így akár évi 1200 dollár befizetésével 10 év alatt megvásárolhatjuk a második élet reményét.

Házi kedvencünknek is adhatunk még egy esélyt

Ennek a szolgáltatásnak valószínűleg csak úgy van értelme, ha a gazdik is kötnek kriosztázisos szerződést, hiszen ha lefagyasztjuk kedvenc háziállatunkat, mi magunk viszont nem vásároljuk meg a szolgáltatást, akkor csak abban reménykedhetünk, hogy távoli utódaink gondoskodnak majd a didergő jószágról kifagyasztása után.

Nem csak orosz szórakozás

A Kriorusz szolgáltatásait nem csak orosz állampolgárok veszik igénybe. A honlapon található lista valószínűleg teljes, hiszen a legtöbb helyen csak annyi szerepel, hogy: nő, Oroszország, elhalálozás éve és város. A listát böngészve találunk három ukrán személyt is, akiket 2008-ban és 2010-ben fagyasztottak le. Az Krioruszban lefagyasztottak állampolgársága: orosz, ukrán, észt, holland, izraeli, olasz, belorusz, amerikai, japán, svájci, ausztrál. Érdekes, hogy 2016-ban csak egyetlen embert fagyasztottak le, de 2017-ben már január 3-án megtörtént az első lefagyasztás.

 

remény remeny Oroszország krisztázis fagyasztás
Egy hipermodern fagyasztó

A lefagyasztott házi kedvencek nagy része kutyus és cicus, de van három „tollas kriopáciens” és egy csincsilla.

A cég honlapja egyértelműen a remény felajánlásával keresi a „pácienseket”. A történetek és fotók mind az elhunyt gyermekek számára nyújtott második eséllyel kecsegtetik a látogatót, azzal a vészjósló üzenettel, hogy van akit már késő lefagyasztani, de másokat még megmenthetünk.

remény remeny Oroszország krisztázis fagyasztás
Így őrzik a kriokamrákat