Ukrajna HArkiv lőszerraktár drón dróntámadás tűz
Még egy hétig ég a nagymennyiségű lőszer.

Dróntámadás egy ukrajnai lőszerraktár ellen

Az első kihallgatások alapján diverzáns támadásnak minősítette az ukrán titkosszolgálat a Harkov melletti Balaklija város lőszerraktárának felrobbantását. Március 23.-án éjszaka óriási robbanássorozat rázta meg a városkát, akinek lakói fejvesztett menekülésbe kezdtek. A helyi hírportál beszámolói szerint, pongyolás, hálóinges anyák, gyalog menekültek gyermekeikkel a városból.

Volodimir Hrojszman kormányfő, helyszíni szemléje során elmondta, hogy a szakemberek véleménye szerint, legalább egy hétig fog tartani a tűzoltás. A városban és környékén a hadsereg egységei járőröznek, rajtuk kívül mindenkit kitelepítettek. A város 40 kilométeres körzetéből mintegy 20 ezer embert kellett biztonságos helyre szállítani.

Az első kihallgatások után az ukrán titkosszolgálat diverzáns akciónak minősítette az esetet, mivel a robbanások és a tűz előtt egy drón hangját hallották többen is.

Csodával határos módon mindössze egyetlen személy sérült meg, halálos áldozatokról egyelőre nincs információ.

Petro Porosenko, ukrán elnök, NATO segítséget kért a terület aknamentesítésére és a katasztrófa elhárításához.

Harkov környékén leállították a légi forgalmat és felkészültek arra, hogy szükség esetén további intézkedéseket tegyenek a katasztrófa elhárítására. Jelenleg a raktárkészlet mintegy fele ég. Bár napközben a robbanások mérséklődtek, nem kizárt, hogy tovább súlyosbodik a helyzet.