Ukrajna Kárpátalja ukrán-magyar határ légpárnás drón dron záhonyi határátkelő
Ez a modell 6 kilogrammot képes felemelni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintegy 58 millió forintért vásárolt légpárnás hajót. A jármű a záhonyi határátkelőhely környékén fog szolgálatot teljesíteni.

A hír hallatán nem estek pánikba Kárpátalján az ukrán cigaretta és embercsempészek. A főbb útvonalaik most is az ukrán-magyar határ szárazföldi szakaszán vannak, mivel itt elég könnyen átslattyognak Európába. Tény, hogy gyakran használtak kompszerűen működtetett csónakokat is, de a csempészek szakmai felkészültsége már XXI. századi. A korábban a hírekben szereplő sárkányrepülők használata is elavult módszernek számít. A csempészek egyik kedvelt módszere lett a drónok alkalmazása. Egy lembergi cég konkrétan erre specializálódott.

A megvásárolt kisrepülők amint elérnek egy bizonyos magasságot átváltanak automata üzemmódba, elrepülnek a szomszédos magyar terület megadott pontjára, majd visszatérnek. A határőrség így nem is tapasztal árulkodó rádiójeleket sem az ukrán oldal felől.

Egy ilyen repülő alkalmatosság, ami egyszerre 15 karton cigarettát képes a levegőbe emelni, Ukrajnában kb. 1,5 millió forintba kerül. Egy éjszaka alatt 150 ezer forintnyi hasznot is hozhat.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen eredményeket fog tudni elérni a modern légpárnás a határőrizetben.